Lördag
16 Mar 1 match

Härlig seger mot Gävle GIK!

16 oktober 2022 21:32

Matchen mot Gävle GIK förväntades bli jämn och oviss, men till slut visade det sig att Hagunda var det starkaste laget och tog tre extremt viktiga poäng på bortaplan.

Det var en väldigt viktig sexpoängsmatch som utspelade sig i Gavlehov Arena under söndagskvällen när Gävle GIK och Hagunda IF drabbade samman.

Att det var mycket som stod på spel var tydligt i inledningen av matchen där en tryckande dimma av ångest verkade ligga över planen. Tempot var lågt, inget av lagen vågade släppa loss i spelet, på den ganska välfyllda läktaren var det knäpptyst och på planen kunde man höra en knappnål falla…

Till slut var det Jesper Lundkvist som bröt förtrollningen och stänkte in 0-1 efter drygt åtta minuter, assisterad av Jonathan Blomqvist. Därefter ökade farten en aning, även om det fortfarande var fokus på att minimera misstagen. Efter 14 minuter slängde GGIK in en boll framför mål vid ett frislag i det offensiva krysset och bollen tog på en Hagundaspelare framför mål vilket resulterade i 1-1. Med en minut kvar av perioden tog hemmalaget även ledningen med 2-1.

Fem minuter in i andra perioden var det återigen firma Blomqvist/Lundkvist som visade framfötterna och jobbade in kvitteringen till 2-2. Denna gång var det Jonathan som gjorde målet och Jesper som assisterade. Lundkvist bröt bollen i offensivt hörn och spelade vidare till Blomqvist som bröt in framför målet och tryckte in bollen.
I detta skede hade Hagunda en riktigt bra period och tog ledningen med 2-3 genom ett riktigt ”klappklapp-spel” när klockan stod på 06:56. Det var en snabb kontring med läckra passningar som avslutades med att Mattias Jansson slog in bollen i öppet mål framspelad av Felix Abrahamsson. Bara 10 sekunder senare satte Jesper Lundkvist 2-4, assisterad av Niclas Johansson Bräck.

I det läget hade Hagunda verkligen momentum och kändes betydligt hetare än hemmalaget. Tyvärr tog det bara 22 sekunder innan Gävle fick in en livsviktig reducering till 3-4, vilket innebar att de fick ny luft under vingarna.

Hemmalaget skapade en hel del högoktaniga kvitteringschanser, men i Hagundas mål briljerade August Moberg och gjorde den ena högklassiga räddningen efter den andra. Om inte VM-truppen redan hade varit uttagen hade nog förbundskaptenerna fått plocka in en ny förstakeeper i laget!

Efter 14.14 drabbades dock Hagundade av en utvisning för upprepade förseelser och att klara av spel i numerärt underläge mot Gävle är ingen enkel uppgift. De fem spelare som GGIK plockar in i power play är spelare som skulle kunna spela power play i vilket topplag som helst i SSL och de skapade ett rejält tryck mot Hagundas kasse, vilket även resulterade i kvitteringen till 4-4.

Med två minuter kvar av perioden gjorde dock Isak Bengtsson ett förlösande mål fram till 4-5, men säg den glädje som varar för evigt. Bara minuten senare drabbades Hagunda av ytterligare en utvisning och Gävles superfemma var lika skoningslösa denna gång. Med nio sekunder kvar av perioden kvitterade Alexander Rudd till 5-5.

Det var ett psykologiskt jobbigt mål att ta med sig in till pausvilan och det fanns viss oro för att Gävle skulle kunna komma ut till tredje perioden med ett stort självförtroende.

Det visade sig dock ganska snabbt att Hagunda var det starkare laget under den avslutande perioden. Gävle hade gått hårt på sina stjärnor Alexander Rudd och Billy Nilsson och de är briljanta spelare som skapar massor av lägen, men de har däremot inte seriens bästa kondition.

Under de sista 20 minuterna fanns det betydligt mer fart och kraft i benen hos Hagundas spelare och de satte tonen direkt då Jonathan Blomqvist forcerade förbi sin motståndare på högerkanten och pricksköt 5-6 efter tre minuter, fint framspelad av Adam Nilbrink. När Felix Abrahamsson tre minuter senare gjorde 5-7 efter en härlig diagonalpassning av Markus Åkerfeldt började Gävles spelare hänga rejält på klubborna.

Gävles anfallsspel är stundtals fantastiskt, men anfallarnas defensiva arbete lämnar en del övrigt att önska och Hagunda kunde ta över taktpinnen och spela runt en hel del i anfallszonen. När Isak Bengtsson hittade en genomskärare till Felix Abrahamsson som satte pricken över i:et genom att pricka in 5-8 i nästan öppet mål. Gävle fick visserligen in en reducering till 6-8, men var aldrig riktigt nära att komma ikapp. Istället var det Jonathan Blomqvist som fick sätta sista spiken i kistan genom att göra 5-9 när Gävle hade plockat ut målvakten.

Det fanns många hjältar i Hagundas lag, men det går inte att låta bli att nämna August Moberg ytterligare en gång. Hans målvaktsspel var på världsklassnivå denna kväll!

Nu väntar ytterligare en spännande bortamatch då laget möter Jönköping på söndag den 23/10.