Söndag
17 Dec 1 match
Tisdag
26 Dec 1 match
Onsdag
03 Jan 1 match
Söndag
07 Jan 1 match
Lördag
13 Jan 1 match
Söndag
21 Jan 1 match
Onsdag
31 Jan 1 match
Söndag
11 Feb 1 match
Lördag
17 Feb 1 match
Söndag
25 Feb 1 match
Lördag
02 Mar 1 match
Onsdag
06 Mar 1 match
Lördag
09 Mar 1 match
Lördag
16 Mar 1 match

Det var en gång för 30 år sedan...

2 mars 2022 08:00

Under vårterminen 1992 jobbades det frenetiskt inom Hagunda IF för att dra igång en helt ny idrottsverksamhet och att bilda en ny sektion inom föreningen.

Under januari 1992 bildades en interimsstyrelse som skulle skapa den nya innebandysektionen inom Hagunda IF och i mars blev innebandysektionen en officiell del av HIF i samband med årsmötet.

30 år senare har Hagunda IF blivit en av Sveriges elitföreningar inom herrinnebandyn!

I samband med kvällens derby mot Sirius kommer några av pionjärerna i HIF att intervjuas. Kom och var med att fira!


Allting startade egentligen i slutet av 1991 då ett antal ungdomar kom på att de ville dra igång ett innebandylag i Hagunda IF's regi. Det var faktiskt två olika ungdomsgrupper som fick samma idé ungefär samtidigt. Den ena gruppen bodde fortfarande i Vänge, eller andra närliggande delar av Hagundabygden, och var mellan 14-18 år gamla, medan den andra gruppen bestod av ett gäng spelare som var omkring 20-21 år, där de flesta nyligen hade flyttat hemifrån, från Hagundabygden, men som fortfarande hade ett starkt Hagundahjärta.

Dessa två grupper slog sina mer eller mindre kloka huvuden ihop och började planera för en innebandysektion inom Hagunda IF.

I den första interimsstyrelsen som bildades representerades den yngre falangen av Petter Kampe och Fredrik Lindström, medan den "äldre" falangen representerades av Johan Widlundh. Dessutom ingick Johans pappa, Lennart Widlundh, och Hagundalegendaren Nilserik Hestner i denna preliminära styrelse som skulle bereda marken för den nya sektionen. Johan Widlundh är storebror till Kristofer Widlundh, som inledde säsongen som assisterande tränare i HIF, men ikväll tyvärr står i Sirius bås.

När sektionen så småningom bildades "på riktigt" tillkom fler ledamöter, som till exempel Olle Isacsson, Kristofer Angerstig och Anders Öman, där Olle Isacsson blev sektionens första ordförande. Olle Isacsson och Anders Öman sitter fortfarande i innebandysektionens styrelse och Kristofer Angerstig är innebandysektionens största sponsor via EAAB.

Säsongen 1992/93 anmäldes ett herrlag och ett herrjuniorlag till seriespel. Herrarna spelade i division 5, vilket motsvarar div.6 eller 7 i dagens seriepyramid. Lagets kapten blev Anders Sundquist och lagets "showman" var Nikola Marincic som satte många mål i nättaket med sitt fruktade "snurrskott". Hagunda gick obesegrade genom serien och slutade säsongen som seriesegrare. Tack vare detta gick laget upp till division 5... Anledningen till detta "avancemang" till samma serie var att seriepyramiden gjordes om det året. Nikola Marincic har fortsatt att jobba för HIF på olika sätt i 30 år och är nu sportchef för herrlaget.

Säsongen 1993/94 blev ytterligare en framgångssaga och laget inkasserade en ny serieseger och flyttades upp till division 4. Omkring 1994 gjorde även dåvarande junioren Tobias Andersson sitt intåg i herrlagstruppen. Tobias har varit med i innebandysektionen hela vägen och är nu ledamot i innebandysektionens styrelse samt tränare för våra damjuniorer.

Redan från början var målsättningarna inom laget höga och för att ta nästa steg i utvecklingen värvade man föreningens första herrtränare år 1994. Det var Christer Jones som lockades in i den nya "popsporten" och som verkligen gick in med 100% i sitt uppdrag. Christer var på den tiden förbundskapten för det svenska landhockeylandslaget och hade även varit tränare inom ishockeyn, så med sitt engagemang och kunnande lyfte han verksamheten ytterligare en nivå. Christer är nu ansvarig för statistik i herrlaget.

Successivt har sedan herrlaget klättrat uppåt i seriesystemet, även om det har funnits några motgångar och totalt tre degraderingar på vägen.

Innebandysektionen växte enormt under de första åren och det startades ett damlag samt mängder av ungdomslag. Redan från början drog man igång ett B-juniorlag, med spelare födda 1978-79 och ungdomslag för spelare födda 1981, 1982, 1983, 1984 och 1985. I dessa lag spelade många blivande Hagundaprofiler och det går inte att räkna upp alla, men här kommer några exempel på spelare som fortfarande är aktiva i HIF:

I B-juniorlaget spelade bland annat Robert Sporrong som nu är tränare i våra herrjuniorer, i P81 spelade efter hand Gustav Göthberg som sedan massor av år sitter i innebandysektionens styrelse och tränar F09/10, i P83 spelade Magnus Adolfsson som nu tränar vårt herrlag.

Nu har det gått 30 år sedan allt startade och tack vare ett fantastiskt arbete från massor av människor inom föreningen har den lilla landsortsföreningen från "Hagundabygden" väster om Uppsala tagit sig hela vägen till den Svenska Superligan!

Under derbyt mot Sirius ikväll, den 2/3 kl.19.00, kommer ni att få höra några av pionjärerna intervjuas under en av periodpauserna. Dessutom ska vi hylla några av de mer "moderna" spelarna som spelat 10 eller fler säsonger i Hagundas herrlag och varit med att föra laget till finrummet.