Seger i sudden death mot Växjö Vipers

15 oktober 2023 19:34

Under lördagen fick vi vara med om ytterligare en härlig kväll i IFU Arena, med en fantastisk övertidsseger mot Växjö Vipers.


Växjö har under de senaste åren etablerat sig som en av toppklubbarna i SSL som flåsar de två giganterna Storvreta och Falun i nacken och inför lördagens möte hade Hagunda aldrig tagit poäng mot smålänningarna. Växjö var därmed storfavoriter inför matchen i IFU Arena, men ett vilt kämpande hemmalag gjorde en riktigt stark insats och lyckades vinna med 8-7 i sudden death.

Det var en match som innehöll ett flertal milstolpar, då Alexander Spinord och Axel Backström Lorentzi gjorde sina första SSL-mål någonsin och den 17-årige talangen Hampus Hallén gjorde sin första SSL-match någonsin.

Hampus Hallén (född 2006) kommer från Midas IBK i Hallstavik och har nyligen anslutit till Hagunda IF på dubbellicens. Inför denna säsong hade han aldrig spelat på en högre nivå än division 3, men han har nu hunnit med att spela tre matcher i division 2 med Midas och under lördagen var det således dags för SSL-debut. Trots sin unga ålder gick han rakt in i startuppställningen och fick stort förtroende då han spelade hela matchen, inklusive förlängningen. Hans debut var riktigt imponerande med stabilt spel, helt utan respekt för de äldre och rutinerade motståndarna.

Matchen mot Växjö blev en betydligt svängigare och öppnare tillställning än vad man kunde förvänta sig på förhand. Det var ett offensivt och frejdigt spel, med många snabba kontringar, där Hagunda skapade många målchanser trots att Växjö hade det större bollinnehavet.

Under den första perioden var det Växjö som tog kommandot, men det var Hagunda som öppnade målskyttet genom Kevin Ahlholm, som var extremt kylig då han blev frispelad av Isak Bengtsson i en spelvändning.
Därefter var det Växjö som återtog initiativet och gjorde två mål fram till 1-2 innan det var dags för en av kvällens premiärmålskyttar i hemmalaget att visa upp sig. Axel Backström Lorentzi vann bollen i försvarszonen och drev förbi ett par Växjö-spelare innan han pricksköt 2-2 med ett distinkt handledsskott i målvaktens högra hörn. Växjö fick dock sista ordet i perioden och gick till pausvila med 2-3 ledning.

Den andra perioden var kanske Hagundas bästa period och man skapade ett stort antal lägen utan att få in bollen. Totalt hade hemmalaget 12 skott på mål, varav många klara målchanser, men trots det var det Växjö som hade gått ifrån till 3-6 när perioden närmade sig sitt slut. Hagundas tredje mål gjordes av lagkaptenen Adam Nilbrink som var fullständigt lysande under hela matchen.

När det såg ut som att Hagunda skulle få börja tredje perioden med ett tremålsunderläge kom dock matchens kanske viktigaste sekvens i slutsekunderna av perioden. Spelaren som aldrig slutar kämpa och springa, Filip Stenlund, vann bollen till höger om motståndarnas mål och spelade in den i slottet där Kevin Ahlholm sög in den i hooken och stensäkert satte 4-6 när klockan stod på 19.59. Filip Stenlund var så säker på att Kevin skulle göra mål att han faktiskt sträckte händerna i luften och jublade redan innan Kevin hade skjutit.

Målet gav en perfekt boost inför den sista perioden där Hagunda fortsatte att skapa många lägen och nu satte man dessutom dit bollarna. Efter drygt åtta minuter av slutperioden hade laget vänt underläge 4-6 till ledning med 7-6! Jonas Larsson inledde målskyttet med ett skott på halvvolley efter en diagonalpass från Alexander Janols. Därefter gjorde Erik Roos säsongens första mål då han frispelades av Melvin Alm Mendoza och slutligen bombade Adam Nilbrink in ett dragskott assisterad av Alexander Spinord.

Lyckan blev tyvärr inte så långvarig eftersom Växjö kvitterade 24 sekunder senare. Därefter följde tio minuters nagelbitare där båda lagen hade chanser att ta ledningen och med bara omkring 20 sekunder kvar av matchen hade Växjö ett ribbskott, men det blev inga fler mål under ordinarie tid.

I förlängningen klev Alexander Spinord fram. Han hade bollen på egen planhalva, avancerade till mittlinjen och avlossade ett mäktigt dragskott som satt intill det vänstra krysset! Vild glädje utbröt bland spelare och publik då Hagunda därmed hade tagit två överraskande men välförtjänta poäng mot ett riktigt starkt motstånd.

Adam Nilbrink utsågs välförtjänt till matchens lirare och har med eftertryck visat att han är en av seriens bästa backar. Under hans tre SSL-säsonger har han nu gjort 35 mål, vilket innebär att han är den back i SSL som har gjort flest mål under denna tidsperiod. Han har sedan SSL-debuten gjort fler mål än de offensiva landslagsstjärnorna Emil Johansson (34), Tobias Gustafsson (33) och Rasmus Enström (28).

I hyllningarna av Adam Nilbrink får vi dock inte glömma att SSL-rookien Alexander Spinord hittills har producerat sju poäng (1+6) från sin backposition, vilket också är imponerande.
Det fanns många spelare som förtjänar en hyllning för sin insats under denna lördagskväll och det var en riktig lagseger då Hagunda gick på tre femmor under hela matchen och alla formationer producerade framåt.

Nu dröjer det några veckor innan vi får se Hagunda på hemmaplan igen eftersom laget först ska spela två bortamatcher. Närmast väntar en av säsongens svåraste uppgifter då Hagunda möter Falun på bortaplan och sedan är det bortamatch mot Jönköping.

Nästa hemmamatch spelas söndagen den 5:e november kl.16.00 mot Pixbo IBK.